entry photo
  • (3)
  • 16
    2
  • author
  • City : Gouda     Country : Nederland

Gouda is een tijdmachine.
Je kunt in elke eeuw uitstappen.

 

Van 1143 wanneer Gouda voor het eerst wordt vermeld in een oorkonde van de graaf van Holland naar 1400 als er in Gouda een nieuw soort bier wordt gebrouwen, het “Goudse Kuyt bier”.

In 1617, bijvoorbeeld, was William Baernelts de eerste Goudse pijpenmaker en zo’n twee honderd jaar later als de eerste stroopwafel wordt gebakken.

Van 1853 wanneer de " Goudse Stearine Kaarsenfabriek" werd opgericht naar 1898 om een kijkje te nemen in de eerste aardewerkfabriek, de Plateelbakkerij Zuid Holland.

Elk ambacht is ondergebracht in een trapgevelhuisje anno 1800. Elk ambachten huis vertelt en toont de geschiedenis van het ambacht. U ziet er o.a. de gereedschappen waarmee gewerkt werd, de producten die gemaakt werden en de verpakkingen. Op een TV scherm kunt u het productieproces en de geschiedenis zien.

Benieuwd hoe nu Delfts blauw geschilderd wordt of een stroopwafel wordt gebakken? We laten het u allemaal zien.
Naast het zien en beleven van de ambachten kunt u ook de Goudse kaas, stroopwafels en Kuyt bier proeven.

Buiten de ambachtshuizen om is er ook nog genoeg te bekijken. De ramen zijn voorzien van afbeeldingen van de Goudse glazen uit de Sint Jan kerk. Er is een hele wand met 3D foto’s uit onze mooie stad en hebben we een maquette van de Goudse markt rond 1800.

 

Het bezoek aan Ambachtelijk Gouda koste u slechts € 7,50 ( voor groepen vanaf 30 personen) en dit is inclusief live demonstraties en proeverij van kaas, bier en siroopwafel.

 

Bij Ambachtelijk Gouda nemen we u mee terug in de tijd.