Selecteer een pagina

Kaarsen Siroopwafels Plateel - Kleipijpen Kuyt bier - Kaas

Ga mee terug in de tijd, beleef en proef oud Gouda.

Gouda is een tijdmachine.
Je kunt in elke eeuw uitstappen.

Van 1143 wanneer Gouda voor het eerst wordt vermeld in een oorkonde van de graaf van Holland naar 1400 als er in Gouda een nieuw soort bier wordt gebrouwen, het “Goudse Kuyt bier”.

In 1617, bijvoorbeeld, was William Baernelts de eerste Goudse pijpenmaker en zo’n twee honderd jaar later als de eerste stroopwafel wordt gebakken.

Van 1853 wanneer de ” Goudse Stearine Kaarsenfabriek” werd opgericht naar 1898 om een kijkje te nemen in de eerste aardewerkfabriek, de Plateelbakkerij Zuid Holland.

Elk ambacht is ondergebracht in een trapgevelhuisje anno 1800. Elk ambachten huis vertelt en toont de geschiedenis van het ambacht. U ziet er o.a. de gereedschappen waarmee gewerkt werd, de producten die gemaakt werden en de verpakkingen. Op een TV scherm kunt u het productieproces en de geschiedenis zien.

Benieuwd hoe nu Delfts blauw geschilderd wordt, een stroopwafel wordt gebakken of en kleipijp wordt gemaakt? We laten het u allemaal zien. Naast het zien en beleven van de ambachten kunt u ook de Goudse kaas, siroopwafels en het Goudsche Kuyt bier proeven.

Buiten de ambachtshuizen om is er ook nog genoeg te bekijken. De ramen zijn voorzien van afbeeldingen van de Goudse glazen uit de Sint Jan kerk. Er is een hele wand met 3D foto’s uit onze mooie stad en hebben we een maquette van de Goudse markt rond 1800.

Het bezoek aan Ambachtelijk Gouda koste u slechts € 9,75 ( voor groepen vanaf 30 personen) en dit is inclusief live demonstraties en proeverij van kaas, bier en siroopwafel.

 

Bij Ambachtelijk Gouda nemen we u mee terug in de tijd.

 

Praktische informatie voor uw bezoek aan Ambachtelijk Gouda

Openingstijden

maandag          8.30 – 16.30 uur

dinsdag             8.30 – 16.30 uur

woensdag         8.30 – 16.30 uur

donderdag        8.30 – 16.30 uur

vrijdag               8.30 – 16.30 uur

za – zo               op aanvraag

Groepsgrootte

Minimaal 30 personen

Maximaal 100 personen

Voorzieningen

Horeca

Shop met souvenirs

Traplift

Invalide toilet

Bereikbaarheid

Enkele minuten van de A12

Gratis parkeren voor de deur

Prijzen

Een bezoek aan Ambachtelijk Gouda kost € 9,75 p.p.

Dit is inclusief proeverijen en demonstraties van de ambachten.

Tijdsduur

± 1,5 uur om alle ambachten te bekijken en te proeven.

Toegangkelijkheid

Ambachtelijk Gouda bevindt zich op de eerste etage en beschikt over een brede trap en traplift voor minder valide gasten.

Arrangementen

Ambachtelijk Gouda is prima te combineren met een bezoek aan de Goudse binnenstad zoals de Sint Janskerk of een rondwandeling met stadsgids.

Gouda kaarsen

In 1853 richtte de firma “Schoneveld, Westerbaan en Co” een stearinekaarsenfabriek in Gouda op.

In 1899 verkreeg het bedrijf het predicaat Koninklijk, na een bezoek aan het bedrijf van koningin Emma en haar dochter, de latere koningin, Wilhelmina. Dit predicaat ging in de oorlog verloren, maar werd in 1958 – bij het honderdjarig bestaan van de NV – opnieuw aan het bedrijf verleend.

Wist u dat?

– De echte Gouda Kaarsen niet meer in Gouda gemaakt worden.
– De gegarandeerde branduren variëren van 75 minuten tot maar liefst 152 uur.
– Gouda Kaarsen regelmatig branden, niet walmen en ook niet druipen.
– Ze daarom uniek zijn in de wereld door hun uitzonderlijke kwaliteit.

 

Ambachtelijk Gouda en de Goudse kaarsen.

We kunnen u, dankzij de in bruikleen gekregen verzameling van dhr. de Graaff, een uitgebreide en unieke collectie tonen.
Zo hebben we allerlei originele verpakkingen uit de gehele periode dat de kaarsen in Gouda werden gemaakt.

Heeft u weleens gehoord van de Gouda fietskaarsen?
Wij hebben ze, inclusief de lantaarns die op de fiets gemonteerd konden worden.

En nog veel meer……..

De Goudse siroopwafel

Wie kent de stroopwafel niet? Iedereen heeft wel eens zijn tanden gezet in deze koek gezet waarvan de originele benaming eigenlijk siroopwafel is. De lekkernij werd voor het eerst gemaakt aan het begin van de 19e eeuw in Gouda. In één van de oudst teruggevonden recepten uit 1840 staat dat de wafels gebakken werden van deegresten en kruimels en gevuld werden met stroop.

Wist u dat?

– Er behalve de overheerlijke stroopwafels ook een Goudse stroopwafel likeur is. Lekker bij een kopje koffie.
– Er in Nederland per jaar meer dan 22 miljoen pakken stroopwafels worden verkocht.
– In 2013 in Gouda de grootste stroopwafel ter wereld gebakken is. Een team van zeven bakkers maakte de koek van 60 kilo deeg en 15 kilo stroop.
– De recordpoging werd in 2014 in het Guinnes Book of World Records opgenomen en is bij ons te zien.

Ambachtelijk Gouda en de Goudse Siroopwafel.  

Natuurlijk ontbreekt de Goudse siroopwafel niet bij Ambachtelijk Gouda.
Naast de geschiedenis van de siroopwafel ziet u ook hoe deze wordt gebakken. De heerlijke geur van vers gebakken siroopwafels komt u al tegemoet als u Ambachtelijk Gouda binnenkomt.

Kom ze snel proeven!

Neem ook gelijk een pakje mee om thuis uit te delen.

Aardewerk (Gouds plateel & Delfts blauw)

Gouda plateel is een verzamelnaam voor zowel glanzend als mat geglazuurd aardewerk, zoals dat door verschillende plateelfabrieken in Gouda werd geproduceerd.

Het Gouda plateel vindt zijn oorsprong in de jugendstil- en art-nouveau keramiek van rond 1900, dat vervaardigd werd door onder andere Plateelbakkerij Rozenburg in Den Haag.

In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw was de plateelindustrie in Gouda één van de belangrijkste bedrijfstakken met veel werkgelegenheid.

In de hoogtij dagen waren er zo’n 150 aardewerkfabrieken in Gouda.
Delfts blauw kunstatelier De Drietand b.v. is de laatste aardewerkfabriek in onze stad.

Aardewerk bij Ambachtelijk Gouda

Delfts blauw is al zo’n 400 jaar verbonden met de stad Gouda.

Tijdens uw bezoek hoort u hoe het Delfts blauw in Gouda kwam en onze plateel schilder laat u zien hoe het gemaakt wordt.
In de winkel en op de website van Delfts blauw kunstatelier De Drietand kunt u vele Delfts blauwe artikelen kopen. Ook kunt u op de website herinneringsborden op maat laten maken. Zoals bijvoorbeeld, geboorte-, en huwelijks borden.

Goudse Kleipijpen

De Goudse kleipijp is een stenen tabakspijp die in de 16e eeuw door veel mannen gerookt werd. In 1606 kwamen Engelse huurlingen naar Nederland ter versterking van Gouda. Ze leerden de Gouwenaars de pijpen maken. Geruime tijd later, in 1660 werd het gilde voor de Goudse pijpenmakers opgericht. Door de komst van houten pijpen, de sigaar en de populariteit van de sigaret, leek het ambacht met uitsterven bedreigd, maar niets is minder waar.

Wist u dat?

– De Goudse kleipijp een groot succes is in China.

– Er nog slechts enkele mensen in Gouda zijn die de originele kleipijpen kunnen rollen.

 

Ambachtelijk Gouda en de Goudse kleipijp.

Naast een enorme verzameling oude pijpen kunt u ook de gereedschappen zien waarmee de kleipijp wordt gemaakt.

Op een van de TV schermen laten we u het productie proces zien welke is opgenomen in een van de bekendste pijpenfabrieken van Gouda.

Onze pijpenmaker laat u graag zijn ambacht zien.

U krijgt zo een duidelijk beeld van dit oude Goudse ambacht.

In de winkel verkopen we nog traditioneel vervaardigde Goudse pijpen.

Gouda, de Bierstad van Holland

Tussen 1360 en 1370 verviervoudigt de Goudse bierproductie naar zo’n 7 miljoen liter per jaar, maar daar blijft het niet bij. Begin vijftiende eeuw schakelen de Goudse bierbrouwers over van het zware Hamburgerbier naar het lichtere en goedkopere Kuyt bier (een mengsel van hop, gerst en rogge).

Binnen enkele decennia verovert het Goudsche Kuyt de Zuid-Nederlandse markten en produceert Gouda ruim 15 miljoen liter bier per jaar. Grote steden als Gent, Brugge en Antwerpen zijn grotendeels afhankelijk van het Goudse bier. In Antwerpen krijgen de Goudse schippers in 1447 zelfs een eigen losplaats in de haven: het Bierhoofd.

Wist u dat,

– Er rond 1470 ± 200 brouwerijen in Gouda waren.

– Het Kuyt bier werd gebrouwen met hop,haver, tarwe en gerstemout.

– Eind 14e tot in de 17e eeuw het Kuyt bier het voornaamste biertype was.

– Het Goudsche Kuyt bier sinds 2015 weer in Gouda wordt gebrouwen.

 

Het Goudsche Kuyt bier bij Ambachtelijk Gouda.

Uiteraard laten we u de geschiedenis zien van het Goudsche Kuyt bier maar we laten het u ook proeven. In de winkel kunt u dit heerlijke bier kopen om cadeau te geven of om er zelf thuis van te genieten.

Gouda Kaasstad

Wie kaas zegt, zegt Gouda! Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten ter wereld. GOUDA KAAS dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda wordt verhandeld. De beroemde GOUDA KAAS wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien die dagelijks hun melk geven voor de kaas. Vanuit de polder brengen de boeren de kazen naar de binnenstad van Gouda, waar ze op de kaasmarkt verhandeld worden.

De kaasmarkt in Gouda, die al sinds 1198 bestaat, wordt tegenwoordig alleen nog als toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden.

Van 14 april t/m 15 september 2022 vindt elke donderdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op de Markt de traditionele kaasmarkt plaats. Net als vroeger doen de boeren en handelaren handjeklap om de beste kazen. Naast de wereldberoemde kaas, kunt u genieten van kramen gevuld met streekproducten. Naast kaashandel en kaasmaken vindt u er ook een ambachtenmarkt (vanaf eind juni).

Ambachtelijk Gouda en Goudse kaas.

U komt bij ons alles te weten over de geschiedenis en het ambachtelijk maken van de Goudse kaas en natuurlijk laten we u (drie) heerlijke boeren kazen proeven.

Ga mee terug in de tijd, beleef en proef oud Gouda.

Beleef Ambachtelijk Gouda

Ambachtelijk Gouda is uitsluitend te bezoeken na reservering voor groepen vanaf 30 personen.

WERKDAGEN

8.30 -16.30 uur

WEEKEND & FEESTDAGEN

Open op aanvraag.

Contact

TELEFOON

0182-516 494

ADRES

Stavorenweg 5

2803 PT Gouda

Holland

Vertaal »