Selecteer een pagina

NIEUWS

Gouda viert feest!

19 juli 1272 kreeg Gouda stadsrechten van Graaf Floris V van Holland en dat vieren wij uitgebreid van april t/m september 2022

Gouda viert feest!

Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda.

Dat vieren we 6 maanden lang van april t/m september.

Er staan maar liefst 150 verschillende evenementen op stapel. Stuk voor stuk unieke evenementen, van grote publiekstrekkers tot evenementen op wijkniveau. De feestperiode is gestart op 12 april met de opening van de tentoonstelling ‘Beleef het wonder van Gouda’ door Zijne Majesteit de Koning.

 Het thema van Gouda750 is Geef Gouda door!

Samen maken we ons feest, inwoners en ondernemend Gouda. Jong en oud, groot en klein, samen vieren we Gouda750. Feest voor iedereen, die de Gouwe door de aderen voelt vloeien en voor de bezoeker die Gouda voor het eerst ontdekt. Iedereen heeft tenslotte een plek op de tijdlijn van verleden naar toekomst.

 

 

Kom ook het feest vieren in Gouda! 

Hieronder enkele evenementen uitgelicht.

– Beklim het dak van de Sint-Jan en bewonder Gouda van bovenaf! Een unieke beleving tijdens het feestjaar Gouda750.

 

De 25 Steegjeswandeling Gouda, die onder begeleiding van gidsen plaatsvindt, wordt elke eerste donderdag van de maand gedaan.

Een sociaal, inclusief, verbindend, oogverblindend en spectaculair kunstproject in de openbare ruimte door heel Gouda! 50 beelden, 50 edities van de Kaasboerin 2.0 van Ineke van Dijk, geïnspireerd op de originele kaasboerin op de Nieuwe Markt in Gouda.

In het weekend van 28 t/m 31 juli 2022 doen ca. 200 historische bedrijfsvaartuigen Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda.

Gouda is door het Platform Binnenstadsmanagement en haar partners uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie middelgrote steden.

De jury heeft deze titel op woensdag 18 november 2015 aan Gouda toegekend. De titel heeft een positieve uitstraling op de stad en sluit goed aan op de Stadsmarketing van Gouda, waarin de focus op de binnenstad ligt.

Gouda is door het Platform Binnenstadsmanagement en haar partners uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2015-2017 in de categorie middelgrote steden. De jury heeft deze titel op woensdag 18 november 2015 aan Gouda toegekend. De titel heeft een positieve uitstraling op de stad en sluit goed aan op de Stadsmarketing van Gouda, waarin de focus op de binnenstad ligt.

Goede samenwerking

De jury prijst de inzet van Gouda om nieuwe ondernemers aan te trekken. Hiervoor heeft de gemeente een innovatief online magazine (www.gouda-magazine.nl) ontwikkeld waarin lokale ondernemers Gouda aanprijzen. Door het organiseren van verschillende kleine maar ook grote evenementen verspreidt Gouda het DNA van de stad op een goede manier.

Daarnaast prijst de jury de stad voor de integrale visie op cultuur. In de afgelopen twee jaar zijn de Chocoladefabriek, Garenspinnerij en de Lichtfabriek ontwikkeld als nieuwe hotspots in de stad. Ook op andere binnenstedelijke thema’s heeft Gouda een positieve ontwikkeling meegemaakt binnen een periode van twee tot drie jaar. Denk aan de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen en de aanpak van leegstand in de aanloopstraten met als resultaat een teruggang van 15 naar 6%. Een goede samenwerking met alle relevante partijen in de binnenstad is de basis van het succes.

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is wereldberoemd vanwege haar 72 Goudse Glazen!

Deze gebrandschilderde ramen, vooral uit de Middeleeuwen en de Renaissance, tonen u afbeeldingen uit de Bijbelse en vaderlandse geschiedenis.

In geschriften uit 1280 staat de Sint-Janskerk voor de eerste keer vermeld. De kerk is vernoemd naar Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Gebouwd als Rooms-katholieke kerk, maar thans beheerd door de Hervormde gemeente van de stad. Met zijn lengte van maar liefst 123 meter is het de langste kerk van Nederland.

Wist u dat?

– Er oorspronkelijk zo’n dertig muurhuisjes tegen de kerk aangebouwd waren.
– Het Zakkendragershuisje is het enige overgebleven muurhuis dat u vandaag de dag nog kunt bewonderen.

 

Ambachtelijk Gouda en de Sint Janskerk.

U kunt Ambachtelijk Gouda prima combineren met een bezoek aan de Sint Jan. 

Na uw bezoek aan Ambachtelijk Gouda rijdt u naar de binnenstad voor een rondleiding door de Sint Jan.

BELEEF GOUDA OP GROTE HOOGTE

Beklim het dak van de Sint-Jan en bewonder Gouda van bovenaf! Een unieke beleving tijdens het feestjaar Gouda750.

RONDLEIDING

Deskundige en enthousiaste gidsen vertellen u het grote verhaal achter de ramen, dat soms in hele kleine details is verstopt…De gidsen van de Sint Jan spreken verschillende talen en vooraf kan voor een thema worden gekozen. Desgewenst ontvangen zij uw gasten met een kopje koffie en een echte Goudse stroopwafel. Rondleidingen zijn alleen op afspraak: u kunt tot een week vooraf contact opnemen met het bureau van de Sint Jan. Een rondleiding duurt standaard 60 minuten en is voor maximaal 30 personen per rondleider.

AUDIOTOUR

Wandel met de audiotour in uw eigen tempo langs de gebrandschilderde ramen terwijl het verhaal van de Goudse Glazen wordt verteld. Voor kinderen is een speciale audiotour beschikbaar. De audiotour, Nederlands of Engels gesproken, is verkrijgbaar in de museumwinkel en hoeft niet te worden gereserveerd.

Prijzen inclusief audiotour.
– Volwassenen: € 7,00
– 13-17 jaar: € 3,50

Rondleiding door een gids € 40,- per groep 9 max. 30 personen)

Openingstijden

Van 1 november tot 1 maart van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
Van 1 maart tot 1 november van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Museum Gouda

De verzameling van Museum Gouda bestaat uit circa 40.000 objecten.

Van altaarstukken tot een stadsmaquette uit de 16e eeuw, van schuttersstukken uit de 17e eeuw tot schilderijen uit de 19e eeuw en vanzelfsprekend keramiek (Gouds Plateel) uit de vorige eeuw. U vindt het hier allemaal, en meer! Tevens organiseert Museum Gouda regelmatig themarondleidingen.

Openingstijden

Di t/m zo: 11.00 – 17.00 uur

Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
(0182) 331 000
info@museumgouda.nl
www.museumgouda.nl

Ambachtelijk Gouda en Museum Gouda.

U kunt Ambachtelijk Gouda prima combineren met een bezoek aan Museum Gouda en de Sint Jan. 

Na uw bezoek aan Ambachtelijk Gouda rijdt u naar de binnenstad voor een bezoek aan Museum Gouda en/of rondleiding door de Sint Janskerk.

Voor meer informatie kunt u ons bellen, 0182-516494.

Goudse kaasmarkt

De GOUDA KAASMARKT is een spectaculair historisch schouwspel, dat van 14 april tot en met 15 september 2022 iedere donderdagochtend plaatsvindt. 

Voor de Waag onderhandelen boeren met de handelaren over de prijs. En zoals het al eeuwenlang gaat, wordt de koop nog altijd met een handjeklap beklonken. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en na de verkoop gewogen in de monumentale Goudse Waag. Op een aantal donderdagen in juli en augustus is er ook voor kinderen van alles te beleven in de hoofdstad van de kaas! En als u aansluitend aan de Kaasmarkt op zoek gaat naar de rijke historie van de stad, komt u op meerdere plekken onze Goudse kaas weer tegen…

 

Ochtendactiviteiten (10.00 uur – 12.30 uur)
Verhandelen kaas door ‘handjeklap’, kaaswegen in de Goudse Waag, kaasmaken, ambachten- & specialiteitenmarkt, rondrit Kaasexpress.

Stadswandeling Goudse Gidsen Gilde

De gidsen van het Goudse Gidsen Gilde staan klaar om u, met een grote of kleine groep, de mooiste plekjes van de stad te laten zien.

Het beroemde stadhuis op de Markt, de schitterende Sint-Janskerk en het mooie Catharina Gasthuis zijn slechts enkele voorbeelden van wat Gouda te bieden heeft. Een rondleiding door het Goudse Gidsen Gilde is de perfecte manier om kennis te maken met het rijke verleden van Gouda. Op de site vindt u de verschillende stadswandelingen die zij aanbieden.

Het Goudse Gidsen Gilde is sinds februari 2012 actief in Gouda als zelfstandige aanbieder van stadswandelingen. Alle bij het GGG aangesloten gidsen hebben tot 25 jaar ervaring met het begeleiden van historische stadswandelingen.

Het Goudse Gidsen Gilde combineert ervaring en gedegen kennis van zaken met klantvriendelijkheid en service. Sinds de oprichting van de vereniging wordt met elkaar ook voortdurend gewerkt aan uitbreiding van het aanbod van wandelingen. Dat geldt voor groepen, maar ook steeds meer voor individuele stadswandelaars. Daarnaast heeft een aantal gidsen zich in één of meerdere onderwerpen gespecialiseerd of hebben zelf een themawandeling ontwikkeld.

Het GGG is een actieve, springlevende vereniging die in Gouda ook veelvuldig samenwerkt met uiteenlopende organisaties op het gebied van toerisme en cultuur, waaronder ook VVV Gouda.

Mocht u vragen hebben over het GGG of een van de wandelingen die zij aanbieden, neem dan gerust contact op!

 

Gouda
06 164 799 00
info@goudsegidsengilde.nl
www.goudsegidsengilde.nl

 

Ambachtelijk Gouda en een stadswandeling.

Nadat u alle ambachten heeft gezien bij Ambachtelijk Gouda kunt u onder leiding van een gids alle higlights bekijken tijdens een historische stadswandeling. 

Wandelen: Ontdek Gouda en laat Erasmus uw gids zijn!

De Erasmus Kind van Gouda Audio Trail laat u getuige zijn van de belevenissen van Erasmus in het laat middeleeuwse Gouda.

Dwaal met Erasmus en zijn familie en vrienden door de Goudse binnestad aan de hand van tien borden. Elk bord vertelt u meer over Erasmus en de Goudse gebouwen en straten. Scan de QR-code op de borden en luister naar Erasmus en zijn tijdgenoten in het middeleeuwse Gouda. 

 

Het Oude Stadhuys Gouda

In de zomer van 1438 legde een verwoestende brand vrijwel het gehele toenmalige Gouda in de as.

Het Stadhuis was zwaar beschadigd geraakt. Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe Stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. In de loop van 1450 werd de bouw, Gotisch, voltooid. Bezoek gerust het Stadhuis met de prachtige trouwzaal, burgemeesterskamer en raadszaal.

 

Aan de rechterzijgevel ziet u het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur wordt u getrakteerd op een fraai schouwspel, wanneer de poppen in beweging komen.

Dus kom vooral een kijkje nemen in het Oude Stadhuys Gouda.

Adresgegevens

Markt 1
2801 HX GOUDA
088 000 1505
info@stadhuysgouda.n
www.stadhuysgouda.nl

 

Ambachtelijk Gouda en Het Oude Stadhuys.

Bij Ambachtelijk Gouda kunt u de Gouse binnenstad anno 1800 bewonderen met natuurlijk het Oude Stadhuys op het marktplein.
Ook hebben we een replica van het klokkenspel uit het Oude Stadhuys.

GA MEE TERUG IN DE TIJD, BELEEF EN PROEF OUD GOUDA.

Beleef Ambachtelijk Gouda

Ambachtelijk Gouda is uitsluitend te bezoeken na reservering voor groepen vanaf 30 personen.

WERKDAGEN

8.30 -16.30 uur

WEEKEND & FEESTDAGEN

Open op aanvraag.

Contact

TELEFOON

0182-516 494

ADRES

Stavorenweg 5

2803 PT Gouda

Holland

Vertaal »